Jakim sposobem magazynować oraz serwować wino?

Kategoria:

Nie wszystkie wina są przygotowywane do długotrwałego magazynowania. W większości przypadków zaleca się, by spożyć wino tego samego roku. Na ogół, czerwone wino zabezpieczy się prawidłowiej niż białe. Przebieg starzenia się wina przebiegać może w winiarniach. Wina doborowe są najczęściej gromadzone w dębowych beczkach. Drzewo tych beczek na ogół dodaje im nadzwyczajny aromat. Nie wszelkie wina nadają się do tego, tylko około 1 procenta. W tym celu pomocna jest stała temperatura w granicach od 7 do 21 stopni Celsjusza. W najwyższym stopniu perfekcyjną temperaturą jest 14 stopni Celsjusza. W domach wina powinny być magazynowane w szafach bądź piwnicach przyzwoicie do tego celu przygotowanych, które powinny spełnić podobne wymogi do tych, spotykanych w winiarniach (ciemno, miejsce chłodne i stabilne, względnie ogromna wilgotność, brak drżeń) – radzi sklep z winami. W tych pokojach przechowuje się butelki w pozycji pochylonej bądź też leżącej. Z wyjątkiem wyjątkowych zbiorów, nie jest wymagane więcej niż cztery lata do otrzymania wina idealnej jakości.

W większości wypadków białe wino pije się chłodne, to znaczy, że ma temperaturę między 8 a 10 stopni Celsjusza. Wino czerwone, natomiast, pije się w temperaturze pokojowej; wobec tego odkorkowuje się je około pół godziny przed spożyciem. Faworyzuje się spożywanie czerwonego wina o temperaturze pomiędzy 18 a 22 stopniami Celsjusza. Niektórzy twierdzą, że bardziej dobre są niższe temperatury, w granicach 15 i 16 stopni Celsjusza; a nawet między 13 a 14 stopniami dla wina różowego.

Jeżeli chodzi o białe wino, choć doradza się, by pić je chłodne, są wyjątki, kiedy pije się w klimacie zimnym. Z innej kwestii, wina musujące, takie jak szampan, można podawać w pojemnikach z lodem oraz zaleca się unikać bezceremonialnych zmian temperatury, takich, jakie się tworzą w zamrażalniku. Jeżeli chodzi o szampana, choć jest wybitnie atrakcyjne oraz żartobliwe otwierać butelkę tak że wyskoczy korek i jego zawartość, etykieta mówi, że ma być otwierany rozważnie. Istnieją karafki, w które przelewa się wino, by się strącił kożuch.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Jakim sposobem magazynować oraz serwować wino?”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *